- Ξηροί καρποί και σπόροι (κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σησάμι, λιναρόσπρος)
- Λαχανικά όπως μπρόκολο, φασολάκια, κολοκύθα, καρότα και κρεμμύδια
- Πράσινα λαχανικά και μυρωδικά όπως σπανάκι, μαϊντανός, βασιλικός και άνιθπος.
- Πατάτες με τη φλούδα τους.
- Μπαχαρικά όπως φρέσκο τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, θαλασσινό αλάτι
- Αποξηραμένα φρούτα όπως βερύκοκο, ροδάκινο, σύκο.
- Σπιρουλίνα
Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται
- Φαγητά που περιέχουν συντηρητικά
- Φαγητά και αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη
- Trans-λιπαρά
- Τομάτες
- Αλάτι (χημικά επεξεργασμένο)
- Γαλακτοκομικά
- Ζωικές πρωτεϊνες (μεγάλη κατανάλωση)
Η διατροφή που είναι πλούσια σε λιπαρά και ζωικές πρωτεϊνες αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα, επιδεινώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τριχοφυϊα. Παράδειγμα οι Ιάπωνες μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, όπου παρατηρήθηκε αυξημένη επίπτωση αλωπεκίας, σχετιζόμενη με την υιοθέτηση της δυτικής (περισσότερο) λιπαρής διατροφής.
Σε άτομα που πάσχουν από θυρεοειδοπάθεια, συνιστάται διατροφή πλούσια σε ιώδιο και βιταμίνη Α (π.χ. καρότα και σπανάκι). Για να αποφύγετε την ιωδιοπενία, προτιμήστε σπανάκι, μπρόκολο, μαϊντανό και σπιρουλίνα. Απεναντίας αποφύγετε το ιωδιούχο αλάτι, το οποίο συνήθως είναι τεχνικά εμπλουτισμένο και προτιμήστε φυσικό θαλασσινό αλάτι. Επίσης αποφύγετε την από του στόματος χορήγηση φαρμάκων που περιέχουν ή είναι παράγωγα της βιταμίνης Α, γιατί ενέχεται ο κίνδυνος υπερβιταμίνωσης Α. η οποία μπορεί να επιδεινώσει δραματικά την τριχόπτωση.
Σε άτομα που πάσχουν από σιδηροπενία συνιστώνται τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας και το συκώτι. Λόγω του αυξημένου ποσοστού τοξίνων που περιέχουν, μπορούν να αντικατασταθούν με άλλες φυτικές, επίσης πλούσιες σε σίδηρο τροφές όπως κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σησάμι, λιναρόσποροι, φακές, αποξηραμένα φρούτα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και μυρωδικά. Εξάλλου υπάρχουν μελέτες που καταδεικνύουν μείωση των επιπέδων σιδήρου σε άτομα με ανδρογενετική αλωπεκία.
Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, συνδυάστε με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως φρούτα και λαχανικά.
Η βιταμίνη Ε βοηθάει επίσης στη σωστή ανάπτυξη της τρίχας ενισχύοντας τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στο τριχωτό. Βρίσκεται στο αβοκάντο, τα καρύδια, τους καρπούς και το ελαιόλαδο.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε συνένζυμο Q10, όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, το βοδινό, το σπανάκι, και τα φυστίκια. Η δράση του συνίσταται στη βελτίωση της κυκλοφορίας και ενεργοποιεί την ανάπτυξη των κυττάρων, μεταξύ άλλων και των κερατινοκυττάρων που αποτελούν βασικό δομικό συστατικό της τρίχας. Επίσης αυξάνει τη μεταφορά οξυγόνου στον τριχικό θύλακα.
Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε βήτα-σιτοστερόλη, όπως το αβοκάντο, η σόγια και οι κολοκυθόσποροι. Πρόκειται για μια φυτικής προέλευσης στερόλη η οποία φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξελικτική πορεία της ανδρογνενετικής αλωπεκίας και ενισχύει την τριχοφυϊα.
Τέλος να μην ξεχνάμε την ευεργετική δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β που ανευρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.