Μολυσματικό κηρίο

-------------

To μολυσματικό κηρίο ανήκει στις συνήθεις επιπολής λοιμώξεις του δέρματος κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω του ζεστού & υγρού περιβάλλοντος που ευνοεί την ανάπτυξη & τον αποικισμό του στρεπτόκοκκου & του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου, που αποτελούν τους κύριους παθογόνους μικροοργανισμούς.

 

Κλινικά παρουσιάζει ερύθημα στην επιδερμίδα επί του οποίου μπορεί να ανευρίσκονται φυσαλίδες, φλυκταινίδια ή μελιτόχρωες  εφελκίδες (κρούστα στο χρώμα του μελιού – κεχριμπάρι). Μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στην επιδερμίδα,  συνήθως εντοπίζεται στην κεφαλή (γύρω από τους ρώθωνες), στα άκρα & σε όλο το σώμα, αφού πρώτα προηγηθεί κάποιος τοπικός ερεθισμός (δήγμα εντόμου, τοπικός τραυματισμός, έκζεμα) με επακόλουθη διαταραχή του δέρματος.

 

Αποτελεί συχνή δερματική πάθηση στα παιδιά, ενώ μπορεί να μεταδοθεί πολύ εύκολα μέσω δερματικής επαφής σε άλλα σημεία του σώματος (αυτοενοφθαλμισμός) ή στα υπόλοιπα άτομα του περιβάλλοντος του πάσχοντα (στην οικογένεια, στο σχολείο, στον παιδικό σταθμό, στην κατασκήνωση).

 

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης περιλαμβάνονται καλές συνθήκες υγιεινής (πλύσιμο με ειδικό σαπούνι, συχνό πλύσιμο των χεριών, τακτική απολύμανση της επιφάνειας του γραφείου & των παιχνιδιών), τοπική αντισηψία & τοπική εφαρμογή αντιβιωτικού σκευάσματος στις βλάβες, αποφυγή επαφής & κακοποίησης των βλαβών με τα χέρια, καλή ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν διαταραχές του δερματικού φραγμού, ενώ είναι πολύ σημαντικό το παιδί να έχει κοντά  καθαρά νύχια & να αποφεύγεται το ξύσιμο των βλαβών. Αν συνυπάρχει έντονος κνησμός, μπορεί να χορηγηθεί αντιισταμινικό σκεύασμα από του στόματος για βραχύ χρονικό διάστημα, ενώ σε κάποιες επίμονες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί χορήγηση αντιβιωτικού από το στόμα. Σε εκτεταμένες βλάβες ή σε συνύπαρξη συστηματικών εκδηλώσεων επιβάλλεται η λήψη καλλιέργειας, ώστε να ταυτοποιηθεί ο τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού & ενδεχομένως  νοσηλεία για τη χορήγηση ενδοφλέβιας αντιβιωτικής αγωγής. Τέλος σε συχνές υποτροπές της νόσου χρειάζεται καλλιέργεια βλάβης για ταυτοποίηση & τοπική θεραπεία σε όλα τα μέλη της οικογένειας με στόχο την εκρίζωση της φορείας.

BOOK NOW

Νεάρχου Δ. Αικατερίνη, M.D., M. Sc.

Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Το ιατρείο μας είναι άρτια εξοπλισμένο, με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις σε θέματα αισθητικής και κλινικής δερματολογίας.

Η ομάδα μας αποτελείται από άρτια εξειδικευμένο προσωπικό.

Χρησιμοποιούμε πάντα 100% ασφαλή και πιστοποιημένα προϊόντα.

Οι θεραπείες μας διεξάγονται σεβόμενοι την επιθυμία σας για ιδιωτικότητα.

Αναλαμβάνουμε οποιαδήποτε αισθητική ή επεμβατική θεραπεία ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας και να βελτιώσετε αισθητά την ποιότητα ζωής σας. Μη διστάσετε να επικοινωνήστε μαζί μας για όποια πληροφορία χρειάζεστε ή για να προγραμματίσουμε ένα ραντεβού.

Δηλώστε Ενδιαφέρον

 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην πιο κάτω φόρμα και εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο δυνατόν.

* Ισχύουν μόνο τα επιβεβαιωμένα ραντεβού