Τι προκαλεί την κολπίτιδα;
Η βακτηριακή κολπίτιδα (BV) είναι η πιο συχνή κολπική λοίμωξη σε γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών. Συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των “καλών” και των “βλαβερών” βακτηρίων που φυσιολογικά βρίσκονται στον κόλπο μιας γυναίκας. Πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των βακτηρίων, όπως:
Η λήψη αντιβιοτικών
Χρήση ντους
Χρήση ενδομήτριας συσκευής (IUD)
Σεξ χωρίς προφύλαξη με νέο σύντροφο
Ποιες είναι οι θεραπείες για την κολπίτιδα;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο της κολπίτιδας που έχετε.
Η BV θεραπεύεται με αντιβιοτικά. Μπορεί να λάβετε χάπια για να τα καταπιείτε, ή κρέμα ή τζελ που βάζετε στον κόλπο σας. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ ή να μην κάνετε καθόλου σεξ.
Οι μολύνσεις από ζύμες αντιμετωπίζονται συνήθως με κρέμα ή με φάρμακο που βάζετε μέσα στον κόλπο σας. Μπορείτε να αγοράσετε χωρίς συνταγή θεραπείες για τις μολύνσεις από ζυμομύκητες, αλλά πρέπει να είστε σίγουροι ότι έχετε όντως μόλυνση από ζυμομύκητες και όχι κάποιο άλλο είδος κολπίτιδας.
Επισκεφτείτε τον πάροχο υγείας σας εάν είναι η πρώτη φορά που έχετε συμπτώματα. Ακόμη και αν είχατε και στο παρελθόν μολύνσεις από ζυμομύκητες, καλό είναι να καλέσετε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε μια θεραπεία χωρίς συνταγή.
Η θεραπεία για την τριχομονάδα είναι συνήθως μια μονοδόση αντιβιοτικού. Τόσο εσείς όσο και ο/η σύντροφός σας θα πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία, για να αποφύγετε τη μετάδοση της λοίμωξης σε άλλους και να μην την ξαναπάθετε.
Εάν η κολπίτιδα σας οφείλεται σε αλλεργία ή ευαισθησία σε κάποιο προϊόν, πρέπει να βρείτε ποιο προϊόν προκαλεί το πρόβλημα. Θα μπορούσε να είναι ένα προϊόν που αρχίσατε να χρησιμοποιείτε πρόσφατα. Μόλις το καταλάβετε, θα πρέπει να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε το προϊόν.
Εάν η αιτία της κολπίτιδας σας είναι μια ορμονική αλλαγή, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει κρέμα οιστρογόνων για να σας βοηθήσει με τα συμπτώματά σας.