Θεραπεία Τριχόπτωσης

Θεραπεία Τριχόπτωσης

 

Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης?

Τα τοπικά σκευάσματα μινοξιδίλης είναι ιδαίτερα δημοφιλή στους δερματολόγους για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, αφού παρατείνουν τον κύκλο ζωής της τρίχας και συμβάλλουν στη συντήρηση της ήδη υπάρχουσας τριχοφυΐας, χωρίς σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. Το μειονέκτημα αυτής της θεραπείας είναι ότι απαιτείται συνεχής και χρόνια χρήση, ενώ κατά τη διακοπή της θεραπείας επανέρχεται η προγραμματισμένη απώλεια των τριχών που συντηρούνταν με τη θεραπεία.

Η φιναστερίδη αποτελεί ένα ισχυρό φάρμακο στη φαρέτρα του δερματολόγου για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας στους άνδρες, αφού αναστέλλει την 5 α-αναγωγάση, μπλοκάροντας έτσι το σχηματισμό της τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη, που αποτελεί την ενεργή μορφή του ανδρογόνου, που επιδρά στους τριχικούς θύλακες και συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση του τριχοθυλακίου και στην πρόωρη απόπτωσή του.

Στην αντιμετώπιση της γυροειδούς αλωπεκίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν τοπικά σκευάσματα κορτικοειδών, ενδοβλαβικές εγχύσεις κορτιζόνης, τοπικό μίγμα ανθραλίνης ή ανοσοθεραπεία.

Νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της αλωπεκίας εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η εφαρμογή της μεθόδου της μεσοθεραπείας, είτε στην αυτόλογη μορφή της, δηλαδή με τη χρήση της δράσης των αυξητικών παραγόντων που απομονώνονται στο πλάσμα του ασθενούς μετά από μία απλή αιμοληψία, το λεγόμενο PRP (Plattelet Rich Plasma, πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια), είτε στην ετερόλογη μορφή της με τη χρήση ειδικών κοκτέιλ βιταμινών, ιχνοστοιχείων, μινοξιδίλης και βιοσυνθετικών αυξητικών παραγόντων, αλλάζουν δυναμικά τα δεδομένα στις συνήθεις τακτικές αντιμετώπισης της τριχόπτωσης.

Φυσικά ύστατη λύση αποτελεί η μεταμόσχευση μαλλιών, είτε με τη μέθοδο FUT (Follicular unit transplantation), είτε με τη νεότερη και λιγότερο επεμβατική μέθοδο FUE (Follicular Unit Extraction).

 

Υπάρχουν οδηγίες σωστής περιποίησης για υγιή μαλλιά? 

Όσον αφορά την καθημερινή φροντίδα των μαλλιών σε βάθος χρόνου για μία υγιή και πλούσια κόμη υπάρχουν κάποιες πρακτικές που αν εφαρμόζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση και συντήρηση του επιθυμητού αισθητικού αποτελέσματος. Εκτός από την τακτική χρήση του κατάλληλου σαμπουάν, ανάλογα με τον τύπο των μαλλιών και του δέρματος του τριχωτού, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη η χρήση ειδικών σκευασμάτων για βαθύ καθαρισμό του τριχωτού καθώς και προϊόντα που ρυθμίζουν το pH του δέρματος.

Επίσης μία φορά την εβδομάδα πρέπει να γίνεται χρήση ειδικών ενυδατικών σκευασμάτων που βελτιώνουν την ελαστικότητα των τριχών και του δέρματος και ενυδατώνουν, οχυρώνοντας το σώμα της τρίχας, με αποτέλεσμα τα μαλλιά να αποκτούν ξανά λάμψη και ελαστικότητα.

Ωστόσο ας μην ξεχνάμε την ιδιαίτερη σημασία της σωστής και εξισορροπημένης μεσογειακής διατροφής που συμβάλει στην καλή υγεία & στη διατήρηση της ισορροπίας του κύκλου της τρίχας.

 

No Comments

Post A Comment