Μέθοδοι αντιγήρανσης εξπρές!

Μέθοδοι αντιγήρανσης εξπρές!

Πώς να λάμψετε σε χρόνο ρεκόρ

Γράφει η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΕΑΡΧΟΥ δερματολόγος-αφροδισιολόγος

Τα Χριστούγεννα, μία από τις πιο λαμπερές εορταστικές περιόδους της χρονιάς, είναι προ των πυλών. Σύντομα θα δούμε τα πρώτα φωτεινά πολύχρωμα λαμπιόνια να στολίζουν την αγορά, τους δρόμους και τα σπίτια μας.

 

Μέσα στη γενική εορταστική αναδιαμόρφωση του σπιτιού, της γκαρνταρόμπας και της ψυχολογίας μας είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για την «αναδόμηση» και αναζωογόνηση του δέρματός μας, ώστε να καταφέρουμε να «λάμψουμε» στο επόμενο ρεβεγιόν. Ιδού λοιπόν οι νέες θεραπείες που θα βοηθήσουν το πρόσωπό μας να ανακτήσει τη χαμένη του λάμψη και φρεσκάδα.

 

  1. Μεσοθεραπεία προσώπου

 

Πρόκειται για μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδο σε πολλούς τομείς της ιατρικής και ιδιαίτερα δημοφιλή στην αισθητική δερματολογία. Σκεφτείτε ότι ο ρόλος του δερμοεπιδερμιδικού φραγμού του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, να μην επιτρέπει ουσίες που θεωρεί «ξένες» να εισβάλλουν στον οργανισμό μας.

 

Ετσι, ένα σημαντικό ποσοστό των δερμοκαλλυντικών που χρησιμοποιούμε ουσιαστικά επικάθεται στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, χωρίς να επιτυγχάνει πλήρη διείσδυση των συστατικών τους.

 

Με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, ανοίγουμε μικρές διόδους με τη βοήθεια μιας μικροσκοπικής βελόνης, που μας επιτρέπουν να εγχύσουμε στοχευμένα στο χόριο τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το δέρμα μας για βαθιά ενυδάτωση, σύσφιγξη, ανάκτηση σφρίγους, αντιγήρανση και αποτοξίνωση.

 

Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος, χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, συσφιγκτικές ουσίες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες με άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

 

Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα αντιγήρανσης που μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά στο πλαίσιο πρόληψης ή αντιμετώπισης των ρυτίδων, των δυσχρωμιών, της φωτογήρανσης και των ουλών, με σκοπό την ανανέωση και την ανάπλαση του δέρματος και το Mesobotox όπου συνδυάζονται τα μίγματα της μεσοθεραπείας με μικρές ποσότητες βοτουλινικής τοξίνης, με αποτέλεσμα το πρόσωπο να φαίνεται ανανεωμένο και φρέσκο, χωρίς να δείχνει «παγωμένο» και ανέκφραστο.

 

  1. Microneedling

 

Η τεχνική αυτή συνδυάζεται συνήθως με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας για καλύτερα αποτελέσματα. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων τα οποία φέρουν πολλαπλές λεπτές ακίδες από χειρουργικό ατσάλι μεγέθους 0,5 έως 2 mm είτε με τη μορφή κυλίνδρου (Dermaroller) είτε με τη μορφή στυλό (Dermapen), προκαλούμε πολλαπλούς μικρονυγμούς στην επιδερμίδα μέχρι το ύψος του ανώτερου χορίου.

 

Αυτοί οι «μικροτραυματισμοί» ενεργοποιούν τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του δέρματος και παράλληλα διεγείρουν τους ινοβλάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους ξεκινούν την επούλωση παράγοντας κολλαγόνο και ελαστίνη.

 

Ετσι, με αυτό το μηχανικό ερεθισμό, αποκαθιστάται η ελαστικότητα και το σφρίγος του δέρματος, το πρόσωπο επανακτά σταδιακά το οβάλ σχήμα του, ενώ ταυτόχρονα εξομαλύνονται οι ρυτίδες, οι ουλές και οι δυσχρωμίες.

 

  1. Αυτόλογη μεσοθεραπεία

 

Η τεχνική έγχυσης στην αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι ίδια με την ετερόλογη μεσοθεραπεία, με μόνη διαφορά ότι το υλικό που εγχύεται προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Συγκεκριμένα γίνεται αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα, το οποίο στην πορεία φυγοκεντρείται, με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) από τα έμμορφα συστατικά του. Το πλάσμα αυτό είναι, μεταξύ άλλων, πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες επούλωσης και επιθηλιακής διαφοροποίησης.

 

Επειτα από εμπλουτισμό του υλικού με ειδικούς ενεργοποιητές, γίνεται η περαιτέρω έγχυση με τη συνήθη διαδικασία της μεσοθεραπείας. Λόγω της αυτόλογης φύσης του υλικού, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης. Τα αποτελέσματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας είναι εντυπωσιακά, με μακρά διάρκεια και χωρίς φόβο αλλεργικών αντιδράσεων, εφ’ όσον ο ορός που χρησιμοποιείται είναι αυτόλογος.

 

  1. Χημικά peelings

 

Με το χημικό peeling ή τη χημική απολέπιση προκαλούμε ελεγχόμενο τραυματισμό των ανωτέρων συνήθως στιβάδων της επιδερμίδας, ώστε να προάγουμε τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης και αναδόμησης του δέρματος. Ανάλογα με το βάθος του τραυματισμού, διαχωρίζουμε τα peelings σε πολύ επιφανειακά, επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε διάφορες καταστάσεις, όπως ήπια ακμή και ουλές ακμής, δυσχρωμίες, μέλασμα και πανάδες, ενώ υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα για αντιγήρανση και εξάλειψη λεπτών ρυτίδων. Γενικά αποτελούν μία γρήγορη και ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο ανάπλασης και ανανέωσης του δέρματος, το οποίο γίνεται πιο λαμπερό και λείο ενώ μειώνεται σημαντικά η σμηγματόρροια.

 

Με μία επίσκεψη στο δερματολόγο σας μπορείτε να ενημερωθείτε ξεχωριστά για κάθε μέθοδο και σε συνεργασία μαζί του να επιλέξετε την ενδεδειγμένη θεραπεία για το πρόσωπό σας, ώστε σύντομα να είστε έτοιμες να «αγαπήσετε» ξανά το χειμώνα και να λάμψετε ξανά μέσα σ’ αυτόν.

 

No Comments

Post A Comment