1. Μείωση μελανοκυττάρων

Μειώνεται η δράση των μελανοκυττάρων & η χροιά του δέρματος γίνεται πιο ωχρή. Λόγω της μειωμένης μελανίνης, μειώνεται η φυσική προστασία του δέρματος με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες πρόκλησης ηλιακού εγκαύματος.

  1. Ξηρή επιδερμίδα

Οι σμηγματογόνοι αδένες ατροφούν με τα χρόνια, ενώ παράλληλα μειώνεται η έκκριση σμήγματος στην επιδερμίδα, δημιουργώντας συχνά εστίες ξηροδερμίας & απολέπισης.

  1. Ατροφία επιδερμίδας

Το πάχος της επιδερμίδας σταδιακά μειώνεται, καθώς μειώνεται η δράση & ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων, ενώ οι δεσμοί μεταξύ των κυττάρων ασθενούν, καθιστώντας το δέρμα ευάλωτο σε τραυματισμούς & λοιμώξεις. Παράλληλα μειώνεται η μεταβολική δραστηριότητα των κυττάρων του δέρματος, με απώτερο αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή βιταμίνης D3.

  1. Περιορισμένη ανοσιακή απάντηση

Παρατηρείται πτώση στον αριθμό των κυττάρων Langerhans (της τάξεως του 50% σε σχέση με την πρώιμο ενήλικο ζωή), μειώνοντας έτσι την ανοσιακή απάντηση του οργανισμού. Το δέρμα καθίσταται πιο ευάλωτο σε μικροβιακές λοιμώξεις & φλεγμονές.

  1. Ατροφία χορίου

Παράλληλα με την επιδερμίδα, φθίνει & το πάχος του χορίου, ενώ μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των ελαστικών ινών. Το δέρμα χάνει σταδιακά το σφρίγος & την ελαστικότητα του, ενώ αυξάνεται η εμφάνιση ρυτίδων, κυρίως στις περιοχές που υφίστανται έντονη ή συνεχή έκθυση στην υπεριώδη ακτινοβολία (πρόσωπο, ραχιαία επιφάνεια χειρών).

  1. Μείωση εφίδρωσης

Ελαττώνεται η δράση των μεροκρινών αδένων του δέρματος, ενώ η μειώμενη εφίδρωση δεν επιτρέπει τη διατήρηση της ομοιόστασης στη θερμορρύθμιση του οργανισμού. Γι ΄αυτό το λόγο οι ηλικιωμένοι πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση σε μεγάλη ζέστη, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξίας.

  1. Μείωση αγγειακής παροχής

Η μείωση της αιμάτωσης του δέρματος ενεργοποιεί τους θερμοϋποδοχείς, προκαλώντας έτσι αίσθημα ψύχους της επιδερμίδες, ακόμη & σε ζεστό περιβάλλον.

  1. Μειωμένη επούλωση

Οι επουλωτικοί μηχανισμοί εξασθενούν σημαντικά στο γηρασμένο δέρμα. Έτσι, ενώ ο μέσος χρόνος επούλωσης στο δέρμα των νεότερων ενηλίκων διαρκεί 4 εβδομάδες, στους ηλικιωμένους ο χρόνος αυτός αυξάνεται στις 6-8 εβδομάδες.

  1. Μειωμένη δραστηριότητα τριχοθυλακίων

Ο ρυθμός της φυσιολογίας του τριχοθυλακίου μειώνεται, με σημαντική μείωση της αναγενούς φάσης της τρίχας, ενώ παραλληλα ελαττώνεται & η διάμετρος της τρίχας, καθιστώντας έτσι τα μαλλιά πιο λεπτά. Παράλληλα, λόγω της μείωσης των μελανοκυττάρων, οι τρίχες χάνουν σταδιακά γκριζάρουν & ασπρίζουν.

  1. Μείωση έκκρισης ορμονών

Λόγω μειωμένης ορμονικής έκκρισης, οι διαφορές των δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών σταδιακά εξομοιώνονται με αποτέλεσμα οι υπερήλικες, ανεξαρτήτως φύλου, να ομοιάζουν μεταξύ τους.