06 Jun Τι είναι μεσοθεραπεία?
Τι είναι μεσοθεραπεία? Η μεσοθεραπεία είναι μία ιατρική μέθοδος, κατά την οποία εγχύουμε διάφορες ουσίες, όπως βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ένζυμα και αμινοξέα, καθώς επίσης ομοιοπαθητικές και φαρμακευτικές ουσίες είτε ενδοεπιδερμιδικά, είτε ενδοδερμικά, μέσω μικρών, συχνών νυγμών στο δέρμα. Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από τον Γάλλο ιατρό Michel Pistor (1924-2003), ο οποίος παρατήρησε κλινική βελτίωση της ακοής σε έναν κωφό ασθενή μετά από πολλαπλούς νυγμούς με προκαΐνη στην περιοχή του ωτός. Το 1958 έγινε η πρώτη επίσημη αναφορά και ο ορισμός της μεσοθεραπείας. Έκτοτε ακολούθησαν πολλαπλές εφαρμογές σε διαφόρους τομείς της ιατρικής και οδοντιατρικής. Από το 2002 αναγνωρίστηκε στη Γαλλία επισήμως σαν ιατρική εξειδίκευση (Diplome Interuniversitaire). Μεσοθεραπεία στην αισθητική δερματολογία Στον τομέα της αισθητικής δερματολογίας αποτελεί μία ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο με διαρκώς αυξανόμενη απήχηση και στα δύο φύλα. Ενδεικτικά χρησιμοποιείται για την ανανέωση, ενυδάτωση και σύσφιγξη του δέρματος, στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, στην αντιμετώπιση τοπικού πάχους μέσω εντοπισμένης λιπόλυσης, σαν επικουρική θεραπεία σε μη ουλωτική αλωπεκία και σε τριχόπτωση (εντοπισμένη ή διάχυτη), στην αντιμετώπιση ουλών ακμής και ραβδώσεων. Επίσης ενδείκνυται στην αντιμετώπιση λεπτών ρυτίδων όπως και στην πρόληψή τους. Πώς δρα η μεσοθεραπεία? Ουσιαστικά το αισθητικό αποτέλεσμα της μεσοθεραπείας οφείλεται σε δύο βασικούς μηχανισμούς:
- Στην στοχευμένη δράση των ενιέμενων ουσιών ανάλογα με την περίσταση. Συνήθως χρησιμοποιούνται έτοιμα μίγματα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών με ισχυρή αντιγηραντική δράση σε συνδυασμό με υαλουρονικό οξύ, το οποίο δεσμεύει νερό, με αποτέλεσμα την βαθειά ενυδάτωση, την ανάκτηση σφρίγους και λάμψης του δέρματος. Επίσης χρησιμοποιούνται φυτικές ουσίες με συσφιγκτική δράση, για σύσφιγξη και τόνωση του περιγράμματος του προσώπου. Τέλος χρησιμοποιούνται ουσίες με λιπολυτική και συσφιγκτική δράση προς αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και μείωση του τοπικού λίπους.
- Στη μηχανική ενεργοποίηση των ινοβλαστών από τους νυγμούς της λεπτής βελόνης στο χόριο (needling), οι οποίοι με τη σειρά τους παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη που αποδίδουν ελαστικότητα και στήριξη στο δερμα και στα εξαρτήματά του (όπως οι τριχικοί θύλακες).
Πώς γίνεται η εφαρμογή? Μετά από καλό καθαρισμό του δέρματος, εφαρμόζεται τοπικά αναισθητική κρέμα, προκειμένου να μειώθει στο ελάχιστο τυχόν αίσθημα πόνου. Στη συνέχεια με την επιδερμιδική τεχνική διοχετεύουμε το μίγμα μας εντός της επιδερμίδας προκαλώντας διαδοχικούς νυγμούς με πολύ λεπτή ειδική βελόνη, ενώ αντίστοιχα με την ενδοδερμική τεχνική ενίουμε μικρές ποσότητες του μίγματός μας εντός του χορίου. Η διάρκεια της θεραπείας διαρκεί από 15 λεπτά έως μισή ώρα, ενώ μετά το τέλος της εφαρμογής μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις συνήθεις δραστηριότητές του. Τι πρέπει να προσέξω μετά τη μεσοθεραπεία? Το δέρμα πρέπει να είναι καθαρό πριν και μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας, οπότε απαγορεύεται η εφαρμογή δερμοκαλλυντικών και make up για τις επόμενες ώρες. Επίσης συστήνεται η αποφυγή χρήσης σάουνα καθώς και η έντονη σωματική άσκηση για τις επόμενες ώρες. Προς αποφυγή δυσχρωμιών συστήνεται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο για τις επόμενες ημέρες και η χρήση αντιηλιακού σκευάσματος με ισχυρό δείκτη προστασίας. Τέλος ο περιορισμός του καπνίσματος συμβάλλει στη σωστή επούλωση και τη συντήρηση του αισθητικού αποτελέσματος. Πόσο συχνά γίνεται? Ανάλογα με την περίσταση μπορούν να γίνουν 4 με 5 εφαρμογές με μεσοδιάστημα 1 ή 2 εβδομάδων. Για την καλύτερη συντήρηση του αποτελέσματος συστήνεται μία επανάληψη κάθε 3 ή 6 μήνες. Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες? Είναι σπάνιες και συνήθως αναστρέψιμες. Μπορεί να παρατηρηθούν εκχυμώσεις και μικροαιμορραγίες, δυσχρωμίες, κνησμός, ερύθημα και οίδημα στα σημεία των νυγμών. Πολύ σπάνια έχει αναφερθεί αλλεργική αντίδραση στα συστατικά του μίγματος, εμφάνιση φλεγμονής, κοκκιωμάτων και ουλών. Είναι σημαντικό να εκτιμάται κλινικά ο ασθενής πριν από κάθε εφαρμογή από τον θεράποντα ιατρό και να χορηγείται αντιική θεραπεία πριν από κάθε εφαρμογή σε άτομα με υποτροπιάζοντα επεισόδια ερπητικής λοίμωξης. Σε ποιες περιπτώσεις αποφεύγεται η μεσοθεραπεία?
- Σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, λόγω του αυξημένου κινδύνου εμφάνίσης μικροαιμορραγιών και εκχυμώσεων.
- Σε άτομα που έχουν προδιάθεση για δημιουργία χηλοειδών και υπερτροφικών ουλών, καθώς και σε καταστάσεις διαταραχής επούλωσης (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης).
- Στην κύηση.
- Σε άτομα που πάσχουν από αυτοάνοσο νόσημα, αυτοάνοση κνίδωση καθώς και σε άτομα με ιστορικό κακοήθειας (στην περίπτωση της ομόλογης μεσοθεραπείας).
- Σε άτομα με γνωστή αλλεργία στα συστατικά της μεσοθεραπείας.
Μπορώ να συνδυάσω τη μεσοθεραπεία με άλλες θεραπείες? Υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα αντιγήρανσης που στοχεύουν στην ανανέωση και την πρόληψη των συμπτωμάτων της φωτογήρανσης. Συνήθως συνδυάζονται με τεχνικές δερματικής ανάπλασης όπως χημικά peelings, μικροδερμοαπόξεση, και skin rejuvenation με laser. To Mesolift ή Mesoglow αποτελεί στοχευμένη τεχνική μεσοθεραπείας με ειδικά κοκτέιλ που εφαρμόζεται σε φωτογηρασμένο, θαμπό ή με ρυτίδες δέρμα με σκοπό την αναζωογόνηση και την ανάπλαση. Στο Mesobotox συνδυάζουμε τα μεσοθεραπευτικά μας μίγματα με μικρές ποσότητες βοτουλινικής τοξίνης και στη συνέχεια γίνονται οι εγχύσεις με πολύ λεπτή βελόνη στην περιοχή που θέλουμε να θεραπεύσουμε. Με αυτήν την τεχνική μειώνεται η όψη των ρυτίδων και το πρόσωπο φαίνεται ξεκούραστο και αναζωογονημένο. Με το Mesohair μπορούμε να μειώσουμε την ποιότητα και την ποσότητα της τριχόπτωσης, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται στοχευμένα οι τριχικοί θύλακες. Επίσης παρατηρείτα μείωση της σμηγματόρροιας και της απολέπισης στο τριχωτό της κεφαλής, ενώ αυξάνεται η αιμάτωση και η μεταφορά οξυγόνου στα τριχοθυλάκια. Οι θεραπείες είναι εβδομαδιαίες και στη συνέχεια ανά μήνα, ανάλογα με την περίσταση. Στη Mesocellulite χρησιμοποιούνται ουσίες με αντιοξειδωτική, λιπολυτική, αγγειοσυσταλτική και σύσφιγκτική δράση, ενώ παράλληλα μέσω των νυγμών βελτιώνεται η ποιότητα του συνδετικού ιστού και ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία στην περιοχή, με πολύ καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας. Οι θεραπείες γίνονται ανά 2 εβδομάδες. Τι είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία? Η τεχνική έγχυσης στην αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι ίδια με την ετερόλογη μεσοθεραπεία, με μόνη διαφορά ότι το υλικό που εγχύεται προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Συγκεκριμένα γίνεται αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα, το οποίο στην πορεία φυγοκεντρείται , με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) από τα έμμορφα συστατικά του. Το πλάσμα αυτό είναι, μεταξύ άλλων, πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (PRP, Plattelet Rich Plasma), οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες επούλώσης και επιθηλιακής διαφοροποίησης. Μετά από εμπλουτισμό του υλικού με ειδικούς ενεργοποιητές γίνεται η περαιτέρω έγχυση με τη συνήθη διαδικασία της μεσοθεραπείας. Λόγω της αυτόλογης φύσης του υλικού, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.
No Comments