1. Δώστε χρόνο στην τοπική θεραπεία να δράσει.

Οι συχνές εναλλαγές τοπικών προΪόντων για την ακμή μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα & να οδηγήσουν σε έξαρσή της. Πολλές φορές τα πρώτα θεραπευτικά αποτελέσματα φαίνονται πάνω στο μήνα από την έναρξη χρήσης του τοπικού σκευάσματος, ενώ η κάθαρση των συμπτωμάτων απαιτεί συνήθως πολύμηνη θεραπεία.

  1. Καταπολεμήστε τα διάφορα αίτια της ακμής.

Αν δε δούμε αποτέλεσμα μετά από 4-6 εβδοιμάδες τοπικής θεραπείας, προσθέτουμε & δεύτερο θεραπευτικό παράγοντα, ώστε να «πιάσουμε» όλα τα σκέλη της αιτιοπαθογένειας της ακμής. Για παράδειγμα το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μείωνει τον αποικισμό από το P. acnes,  τα ρετινοειδή ανοίγουν τους πόρους & μειώνουν τη σμηγματόρροια, ενώ το σαλικυλικό οξύ μειώνει τη φλεγνομή & ανοίγει τους πόρους.

  1. Ακολουθήστε σωστά τις οδηγίες.

Καλό είναι να μην παρεκκλίνουμε από τις οδηγίες του θεράποντα δερματολόγου, ούτε να διαιωνίζουμε την ίδια αγωγή που συνταγογραφήθηκε προ μηνών ή ετών (!), χωρίς τη συγκατάθεση του θεράποντα ιατρού. Κατά τη διάρκεια της αγωγής είμαστε σε στενή επικοινωνία με το δερματολόγο & τον ενημερώνουμε για τυχόν ερεθισμούς που μπορεί να προκύψουν από την τοπική θεραπεία.

  1. Πλένουμε το πρόσωπό μας πρώι & βράδυ.

Δεν χρειάζονται υπερβολές, όσον αφορά τις συνθήκες υγειινής. Το ακνεϊκό δέρμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο & το συχνό πλύσιμο μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από το προσδωκόμενο, να το ερεθίσει ή να προκαλέσει αντιδραστική σμηγματόρροια & έξαρση της ακμής.

  1. Προσοχή στο scrub!

H μηχανική απολέπιση (scrub), δεν ενδείκνυται για όλες τις μορφές ακμής, γιατί μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα, ενώ αντίθετα μπορεί να βελτιώσει το θεραπευτικό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες μορφές ακμής. Συμβουλευτείτε πάντα το δερματολόγο σας.

  1. Προσοχή στα δερμοκαλλυντικά!

Χρησιμοποιείστε δερμοκαλλυντικά τα οποία δεν προκαλούν ακμή ή δρουν φαγεσωρογόνα. Συνήθως αναγράφοντται στην συσκευασία πληροφορίες όπως: δεν φράζει τους πόρους, μη φαγεσωρογόνα, αντιακνεϊκά, oil-free, dry touch.

  1. Mην σπάτε τα σπυράκια!

Αντισταθείτε στον πειρασμό να «σπάσετε» τα σπυράκια της ακμής. Μπορεί να επιμολυνθούν, να επιδεινώσουν την ακμή & φυσικά να προκαλέσουν ουλές ακμής, οι οποίες θα παρεμείνουν & μετά το πέρας της ακμής.

  1. Εφαρμόστε την τοπική αγωγή σε όλη την επιφάνεια του προσώπου, όχι μόνο τοπικά. Εκτός αν η σύσταση του δερματολόγου σας είναι διαφορετική, εφαρμόστε την τοπική αγωγή σε όλη την επιφάνεια του προσώπου (εκκτός από την περιοχή των χειλέων & των οφθαλμών), για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
  2. Πλένετε συχνότερα τις μαξιλαροθήκες, τα σκουφιά & ό,τι έρχεται σε επαφή με το ακνεϊκό δέρμα. Νεκρά κύτταρα, βακτήρια & ρύποι μπορεί να συσσωρεύονται στα υφάσματα με αποτέλεσμα να επιτείνουν τη φλεγμονή & να φράσσουν τους πόρους. Ιδανικά αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματα 1 φορά την εβδομάδα, ενώ τις μαξιλαροθήκες ανά 2 ημέρες.
  3. Ζητήστε εξειδικευμένη βοήθεια από δερματολόγο, ο οποίος θα εξατομικεύσει τη θεραπεία σας βάσει των αναγκών σας & του ακνεϊκού σας προφίλ.

 

Πηγή: American Academy of Dermatology